Vijf vragen aan… Jelle Verwiel

Juist omdat Jelle Verwiel de backoffice van zijn zes apotheken gecentraliseerd heeft, ziet hij snel hoe processen te verbeteren zijn. Het is daarom niet gek dat hij een slim systeem voor voorraadmanagement nieuw leven inblies. Onder de noemer SLIM voorraadbeheer gaat Nafinco dit systeem verder uitrollen. Als lid van het ontwikkelteam blijft Jelle op de achtergrond betrokken. We stellen Jelle er vijf vragen over.
Wat maakt voorraadbeheer voor apothekers lastig?
“Een gemiddelde apotheek heeft meer producten in het schap dan een Aldi of Lidl: minstens 2.000 unieke producten. Die supermarkten bepalen lekker zelf waar en wat ze inkopen, maar wij hebben met zorgverzekeraars en hun preferentiebeleid te maken. Dat zorgt voor enorme wisselingen in het assortiment. Ook hebben we veel last van tekorten. Als een middel er niet is, moet je op zoek naar een alternatief. Als het middel er weer is, moet je niet vergeten je bestellingen daar weer op aan te passen. Een apotheker heeft er een dagtaak aan om met al deze variabelen het assortiment op orde te houden.”
Welk probleem wilde je met dit systeem oplossen?
“Het idee voor deze IT-oplossing voor voorraadbeheer ontstond uit ergernis: medewerkers in onze apotheken grepen vaak mis naar medicijnen, hadden overvolle kasten en veel verspilling. Sommige producten kwamen wel vier keer per week binnen, wat dus ook bijna vier keer zoveel tijd kost als één levering. Er was, kortom, te weinig inzicht en overzicht. Daarbij zijn de meeste bestaande IT-systemen gebouwd voordat het preferentiebeleid bepalend werd voor het voorraadbeheer. Die systemen voldoen niet meer.”
Hoe werkt deze voorraadsoftware in de praktijk?
“Wat de tool doet, is bestaande afzetdata van een apotheek analyseren en het resultaat matchen met de eigen verdeling van zorgverzekeraars en het actuele preferentiebeleid. Zo kunnen we de ideale voorraad behoorlijk goed voorspellen. Daarbij blijft de apotheker aan de knoppen: die kan nog steeds en zelfs heel makkelijk beslissingen nemen. Bijvoorbeeld welke producten je beslist wel of niet in huis wil hebben. In de pilot zagen we snel dat onze software leidt tot minder misgrijpen, minder bestelmomenten en minder verspilling. En daarmee tot meer tijd, meer kostenbesparing en een minder grote CO2-voetafdruk.”
Waarom klopte je hiermee bij Nafinco aan?
Nafinco is een laagdrempelige club waar ik goed inhoudelijk mee kan sparren. Ik zie hun ondernemerschap en hoe ze ondernemerschap onder apothekers faciliteren. Ik geloof dat Nafinco een mooi netwerk is om deze tool voor voorraadbeheer nog veel groter te maken. SLIM Voorraadbeheer – zo heet onze oplossing inmiddels – sluit ook perfect aan op bestaande tools van Nafinco, zoals SLIM Aanschrijven.
Hoe gaan jullie hier nu mee verder?
“Sinds we samen optrekken, zien we dat de behoefte groot is. Elke apotheker aan wie we de demo tonen, ziet het nut. Er zijn nu zeker al zo’n vijftig apothekers die ermee willen werken en als ik een inschatting moet maken, denk ik dat deze software binnen een paar jaar zeker op 200 plekken draait. Vanuit mijn rol in het ontwikkelteam weet ik dat we niet snel ophouden om deze tool te verbeteren en nieuwe functionaliteiten toe te voegen.”