ContactContact opnemen OfferteOfferte aanvragen EmailE-mail ons

“Succes zorgproject DM2 geeft ons een sleutelrol”

“Succes zorgproject DM2 geeft ons een sleutelrol”

Twee gezondheidscentra in Almere zijn succesvol aan de slag gegaan met het implementeren van de richtlijn Diabetes Mellitus type 2. Door hun inzet staat inmiddels een fors groter percentage risicopatiënten op SGLT2-remmers. De apothekers Marya Verwegen en Lejla Macic leggen uit hoe hen dat met de hulp van Nafinco gelukt is, welke belangen het dient en wat voor vervolg de pilot krijgt.

“Lejla en ik zijn allebei apotheker binnen een gezondheidscentrum in Almere Buiten. Dit stadsdeel is één van de vier clusters binnen de Zorggroep Almere, die in totaal 17 gezondheidscentra telt”, legt Marya uit. “Die organisatievorm leent zich goed voor een pilot, omdat je klein kunt beginnen en bij succes snel kunt opschalen. Almere Buiten heeft een relatief oude patiëntenpopulatie en is dus heel geschikt voor een project rond DM2. Als clusterapotheker heb ik farmaceutische patiëntenzorg in mijn portefeuille, dus via Nafinco kwam dit onderwerp bij mij terecht.”

“Leon van Nafinco had weinig woorden nodig om me te overtuigen van het belang van dit zorgproject”, vervolgt Marya. “Want de groep diabetespatiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten heeft enorm veel baat bij SGLT2-remmers.” Leon Doorduijn, farmaceutisch consultant bij Nafinco, verduidelijkt: “Deze medicatie kan in deze patiëntgroep overtuigend sterfte of bijvoorbeeld een hart- of herseninfarct voorkomen. Dat wordt uitgedrukt in het Number Needed to Treat: het aantal patiënten dat je een geneesmiddel een specifieke periode moet geven om bij één patiënt – in dit voorbeeld – sterfte te voorkomen. In de hoogste risicogroep onder diabetespatiënten ligt dat getal op 25. De nieuwe richtlijn implementeren werpt dus al snel vruchten af in de zin van gezondheidswinst. En er zijn meer winstpunten: het project versterkt de rol van apothekers als zorgverlener en hun relatie met voorschrijvers en praktijkondersteuners.”

Marya 1
Lejla

Lejla over haar rol: “Binnen ons cluster Almere Buiten ben ik degene die zorgprojecten opzet en begeleidt. Mijn apotheek is onderdeel van gezondheidscentrum De Binder en daar ben ik gestart met deze pilot. Dat lag voor de hand, omdat ik hier de praktijkondersteuners goed ken. Ik werk al 19 jaar in dit centrum en ze zitten hier op de bovenverdieping. Dat is prettig, want het zijn eerder de praktijkondersteuners dan de huisartsen die deze implementatie dragen. Het lastige is dat ondersteuners patiënten één of twee keer per jaar zien voor een kort consult. In dat klein half uurtje is het lastig om een vaak mondige patiënt te bewegen tot verandering, terwijl die in de regel goed gewend is aan de bestaande medicatie. Als apotheker vragen we dus zowel praktijkondersteuners als patiënten om hun routine te doorbreken. Daar zit de crux.”

Marya: “Apothekers kunnen de praktijkondersteuners goed ondersteunen in hun taak. Zonder op hun stoel te gaan zitten uiteraard. We helpen ze door het onderwerp op de kaart te zetten. Tijdens reguliere overleggen, maar ook bij het koffie-apparaat. Praktijkondersteuners is er alles aan gelegen om het welzijn en de gezondheid van hun patiënten te verbeteren, dus je kunt hier echt de cijfers van SGLT2-remmers laten spreken.” Lejla: “Daarnaast helpen we ze met het selecteren van de patiënten die in aanmerking komen. ApotheekInzicht van Nafinco geeft ons real-time inzichtelijke rapportages en ook een actuele patiëntenlijst. Praktijkondersteuners vinden het daarnaast prettig als we de artsenverklaringen nog even nalopen en bij- of nascholing aanbieden. Wat hoe dan ook telt, is dat je het persoonlijk contact met de ondersteuners opzoekt. Al ben ik me ervan bewust dat dat in een gezondheidscentrum als het onze makkelijk is dan wanneer je ervoor naar de andere kant van het dorp moet.”

“We hebben gemerkt dat de nieuwe richtlijn onder praktijkondersteuners in Almere inmiddels echt onderwerp van gesprek is”, meent Marya. Lejla beaamt: “Wat we hebben laten zien in onze beide gezondheidscentra valt op. Nu wordt de inktvlek groter. De goede resultaten spreken ook voor zich: in beide centra staat nu 12% meer patiënten uit de doelgroep op SGLT2-remmers. Toen we starten, was het aandeel vergelijkbaar met het landelijke beeld: 35% in het gezondheidscentrum hier en 30% in De Binder. Die 12% groei is dus een forse stap. Als we naar heel Almere kijken, dan praat je over duizenden patiënten. Daarom willen we deze aanpak zo graag naar de andere drie clusters brengen. Nieuwe diabeten met een verhoogd risico krijgen dit middel automatisch, maar laten we deze aanpak ook al die bestaande patiënten gunnen.”

“Om die percentages op te schroeven, moeten we de tijd nemen”, licht Marya toe. “Het overtuigen van praktijkondersteuners en patiënten dat deze verandering iets goeds brengt, gaat niet van vandaag op morgen. Dat kost jaren. En het levert niet alleen die patiënten veel op, maar ons als apothekers ook. Het zorgproject DM2 geeft ons een sleutelrol en is daarmee een schoolvoorbeeld van hoe we onze positie kunnen versterken door de zorg rond het medicijndoosje heel goed te organiseren. Ik ben blij dat ik daarbij een club als Nafinco aan mijn zijde heb. Zij zorgen enerzijds met slimme inkoop en daarmee ook in dit soort projecten voor een goed rendement. Anderzijds verstevigt Nafinco de positie van de apotheker als professional op het snijvlak van logistiek en zorg. En precies op dat snijvlak ligt onze toekomst.”